Tia-Blanka

virtuaalihevonen / a sim-game horse
"Blanka"
VH18-090-0006

Anglo-Trakehner -tamma
17-vuotias, s. 18.2.2018 (CAS)
Punaruunikko, skt, 163cm

Koulupainoitus, Vaativa A

Kasvattaja: Disa VRL-03335
Omistaja: Disa VRL-03335


  • KV-I
    Rakenne: 7 Askellajit: 1 + 4 + 2 Lisäpisteet: 1 Suku: 24,0 = 39,0p.
    8/2018

Luonne

Blankan eläväinen ja varsamaisen velmuileva katse antaa paljon osviittaa hevosen luonteesta. Tammalla on ihan hyvät käytöstavat, mutta se on kova innostumaan erilaisista ympäristön ärsykkeistä ja unohtaa nopeasti aiemmat asiat ja käskyt. Varsamaiseksikin luonnehdittavissa oleva Blanka jaksaa seistä paikoillaan maksimissaan pari minuuttia. Niin kauan, kun tamma seisoo paikoillaan, kaikki on vielä hyvin, mutta kun Blanka keksii liikahtaa johonkin päin, se jää helposti sille tielleen hyörimään ja pyörimään. Tuntuu, että Blankalla on kultakalan muisti, eikä se enää muista mitä olikaan tekemässä.

Ratsastaessa korostuu, kuinka Blankan motto kaikessa voisi olla "go big or go home". Tamma reagoi ratsastajan hätkäyttäviin apuihin ja erilaisiin ympäristön ärsykkeisiin usein aika isosti, mutta toisaalta leppyy yhtä nopeasti kuin säpsähtikin. Blankaa täytyy pitää kuin kukkaa kämmenellä, mutta samalla on kuitenkin oltava tarkka ja määrätietoinen sen kanssa. Tammalla on omat hulivilikuvionsa, jos sille antaa esiintymisvuoron. Blanka on aika tarkka oikein ajoitettujen apujen kanssa ja se menee liiallisesta paineesta täysin lukkoon.

Kotitallin ulkopuolella Blanka on utelias ja virkeä oma itsensä, mutta ei ole pahitteeksi näyttää tammalle vähän paikkoja etukäteen. Ennen kouluradalle menemistä on hyvä kiertää rata ulkopuolelta, jos se on mahdollista, jotta Blanka ei jää kesken suorituksen töljöttämään jotain kukkalaitetta tai tuomarikoppia.

Sukutaulu

Lukacs KTN
shagya, mrn, 156cm

Samuel S Bellamy
shagya, rt, 154cm

Sandór Radon
shagya, prt, 151cm
Szemere
Mihály Imre
Kalýnda YOL
shagya, rn, 154cm
Jo Sámuel
Frusina Natália
Jelena Radon
shagya, km, 158cm

Fredek Radon
shagya, km, 159cm
Radon XXVI
Narancs C
Nagyon RDN
shagya, km, 157cm
Sunreet Baladi
Sarika
Temps Triste D'or
trak, m, 166cm
KRJ-I, KV-I
VIR MVA Ch
Charlemagne Vegas
trak, rn, 164cm
KTK-II, KV-II

Bloody Pirates 54
trak, rn, 165cm

Ch
Cocaine Blues SIN
KRJ-II
VIR MVA Ch
Andomeda WL
KTK-III, KRJ-II
Classic Lucia
trak, rn, 162cm

VIR MVA Ch
Waterfall's Nesthor
KTK-II
VIR MVA Ch
Waterfall's Erotica
KTK-III
Ch
Tiamira D'or
trak, prn, 167cm
KTK-I, KRJ-II
Sir London D'or
trak, trn, 167cm
KRJ-II
VIR MVA Ch
Mordred PB
Signoria
KRJ-I
Tiziana D'or
trak, trn, 168cm
KRJ-III
Ringwraith PB
KRJ-I, YLA2
Thug Passion Gone
KRJ-II

Suvussa myös

Jälkeläiset

t. Toffeeküsse s. 5.7.2021, i. Eiszauber, om. Disa VRL-03335
     Lupaava anglo-trakehner

Kisatulokset

 

KOULURATSASTUS

saavuttanut tason 7, 3024.11p

» Hyppykapasiteetti ja rohkeus 3.01 p
» Nopeus ja kestävyys 0.19 p
» Kuuliaisuus ja luonne 1303.42 p
» Tahti ja irtonaisuus 1720.69 p
» Tarkkuus ja ketteryys 0.31 p
 

KRJ CUP

31.01.21 Harmaatuulen OA, KRJ-Cup Vaativa A - 5/34
31.03.21 Haltiasalo, KRJ-Cup Vaativa A - 5/53 (80,357 %)

 

KRJ Champions

28.12.20 Mandelbacke, KRJ Mid Level Champion, Helppo A:4 - 32/49
29.12.20 Mandelbacke, KRJ Mid Level Champion, Vaativa B:0 - 4/46
30.12.20 Mandelbacke, KRJ Mid Level Champion, Vaativa B:3 - 24/40


Kuulumiset

26.8.2021 Blanka saa maistaa omaa lääkettään
Tottakai olin aina haaveillut, että Blanka tulisi jatkamaan rakkaaksi muodostunutta sukuaan, mutta tätä neitiäpä ei ollut ihan helppo saada tiineeksi. Kun projektille antoi kaiken liikenevän aikansa ja ajatuksensa sekä tähdet olivat suotuisissa asennoissa, tamma tuli kuin tuli kantavaksi omasta Ässä-oristani. Onneksi kummankin esikoisvarsa Toffee oli mitä suloisin ja hienoin pieni vekara, joka oli kaiken vaivannäön arvoinen.

Blanka ei välttämättä aina tuuminut yhtä kultaisesti villivekarastaan. Tamma oli itsekin aika velmu, mutta Toffee se vasta oli metka tyyppi. Pikkutammalla tuntui olevan korvat vain koristeena, eikä emän kaipaavat huudot saaneet sitä kääntymään kannoillaan, jos varsa päätti lähteä omille tutkimusreissuilleen. Blanka oli kuitenkin hyvin tunnollinen ja huolehtivainen emä, joten tuollaiset Toffeen harrastamat oman elämänsä Tom Sawyerin seikkailut kävivät tamman pumpun päälle.

Otimme myös kaiken mahdollisen hyödyn irti siitä, että varsa oli itsenäinen ja viihtyi ilman emänsä jatkuvaa seuraa. Blankan kuntoa pidettiin yllä ratsastamalla, toki varsan hoidon tuoma oma rasitus huomioiden. Nyt Toffee oli jo käytännössä vieroitettu emästään, joten Blanka alkaisi tehdä paluuta kisaratsuksi, joka tähyili suuriin koitoksiin, kuten KRJ Cupeihin ja Championseihin.


30.10.2019 Prinsessa ja herne
Syksyn saapuminen on tuonut mukanaan sateiset ja koleat koiranilmat, jotka saavat Blankan näyttämään nyrpeää naamaa, vaikka olemme päässeet harjoittelemaan kuivan ja lämpimän maneesin suojaan. Blanka on juuri se sadun prinsessa, joka saa selkäkipuja kymmenen patjan alla olevasta piskuisesta herneestä. Tarhaillessa ei tarvita kuin pieni tuulenvire ja tammalla on heti selkälihakset jumissa. Kunnollisen ja lämmittävän loimikerraston ylläpito ei vain ole niin yksinkertaista, sillä Blanka tarhakavereineen on varsinaisia tihutyöläisiä, jotka eivät anna arvoa edes viimeisintä huutoa olevalle merkkiloimelle. Kukkaron nyörit eivät kohta annan myöten hankkia joka viikko uusia kaapuja rikottujen ja repaleisten tilalle.

Blanktoni otti alkukesästä takaosaa jo niin hyvin käyttöön koulutreeneissä, että lihasjumien aiheuttama harjoituksien etenemisvauhdin hidastuminen tietysti harmittaa minua kovasti. Olemme pysyneet syksylläkin koko ajan liikkeessä, mutta treeni on keskittynyt vetreyttämään ja jumppaamaan lihaksia. Blankalle ei pelkkä kävelykuurikaan ole oikein sopinut, sillä se kerää ylimääräistä virtaa heti kevyemmän liikunnan jälkeen. Toivon mukaan tilanne raukeaa pian, hevonen tervehtyy ja vetreytyy sekä pääsemme jatkamaan kohti tavoitteitamme.


10.1.2019 Hevonen ja omistaja oppikoulussa
Nelivuotias Blanka on osoittautunut veikeämmäksi tyypiksi kuin mitä osasin odottaa. Tammassa on monia piirteitä, joista huomaa hyvin, että se ei ole täysin pitkän linjan trakehner, vaan siinä on puolet eksoottista shagya-arabia. Erityisesti hevosen yleisilmeessä on tietynlaista siroutta ja liikkeessä shagya-arabimaista keveyttä. Blankan emä ei ole kaikkein tajunnanräjäyttävin koulutaituri, vaan enemmänkin mukavasti liikkuva ja takaosastaan vahva tasainen puurtaja. Blankassa on vähän jotain samaa, mutta se on selkeästi emäänsä sähäkämpi ja puolestaan shagya-isäänsä ilmavammin liikkuva.

Nuorta Blankaa ratsastaessa olen oppinut, että kun ratsastaja tietää mitä on tekemässä, tammasta saa reippaan ja herkästi apuihin reagoivan kaverin. Treeneissä on välillä hakattu päätä seinään, kun Blankan kanssa on harjoiteltu uusia asioita. Jos tätä hevosta paineistaa liikaa tai jos sille antaa epäselvät ja hitaat avut, se menee miten lystää ja jättää jopa ihmisen huomiotta. Sitten kun muistaa olla itse tyynenrauhallinen ja antaa tammalle sopivasti aikaa, selvät avut ja oikein ajoitetusti painetta sekä myötäystä, hevonen kiittää ja kuittaa – "no älä nyt höpsi, kyllähän mä tän osaan."


20.2.2018 Tarina Blankan syntymän takana
Kouluvarsojen laatuarvostelussa I-palkinnolle yltäneelle Tristelle päätettiin järjestää "välivuosi" ratsun touhuista varsomisen merkeissä, mutta ei ollutkaan niin helppo nakki löytää tammalle sopivaa sulhasta. Koulupainotteisissa trakehnereissa piiri pieni pyörii, samat nimet siellä hyörii. Tristellä tuntui olevan suvussaan kaikki yhden aikakauden klassikot ja markkinoiden orivalikoima oli hyvin samanhenkistä. Tuleva varsa oli suurella todennäköisyydellä jäämässä kotiin, joten ajattelin heittäytyä hieman kokeellisemmalle mielelle. Mitä jos astuttaisinkin Tristen täysiverisellä, kun se on trakehnerin tiukoissa jalostussäännöissä sallittua?

Isäoriksi valikoitui lopulta Ionicista silmiin osunut shagyaori Lukacs KTN, jolla oli kisanäyttöä vaativan B:n tasolta ja jota oli jo ennestään käytetty anglo-trakehnerjalostukseen. Muun muassa pojantytär Wallenstierna Ion on kivunnut kouluratsastuksessa vaikealle tasolle saakka. Olisihan sitä voinut valita Tristelle jonkun Lukacsin pojan tai pojanpojan, mutta jokin itse shagyaorissa iski sen verran, että otin mieluusti ensimmäisen polven risteytyksen riskineen kaikkineen.

Tristen varsomiskäyttäytyminen oli ensikertalaisena pimeän peitossa, mutta tamma teki ratkaisun varsoa äkkiä ja yllättäen omissa oloissaan. Huomasimme täysin sattumalta varsomiskamerasta, että tamma oli jo ehtinyt jakautumaan. Ruunikko tammavarsa, Tia-Blanka, vaikutti elinvoimaiselta ja pirtsakalta tapaukselta. Pirun luonteikas se oli myös ilmeisesti, sillä varsa, joka oli ehkä aivan hetki sitten vasta noussut heiveröisille jaloilleen, antoi heti karsinaan tutustumaan mennessä monoa. – "Sillä on kilpatamman luonne" virkkoi siittolan tallimestari, enkä voinut muuta kuin toivoa samaa.

© Taustakuva Inspiration Gallery / Blankan kuvista kiitos Gestüt Hämelschenburg