Queen Gwenhwyfar
virtuaalihevonen - a sim-game horse

† Kuollut 15/4/2023
Welsh Cob (D) -tamma, VH17-026-0137
28-vuotias | *1.1.2017
Musta, ti, skt, 153cm
Yleispainotus, ko: Helppo A, re: 60cm
Kasvattaja: R. Davies
Omistaja: Disa VRL-03335
Luonne
Queen on itselleni mieleinen hevonen hyvine ja huonoine ominaisuuksineen. Tammassa on sopivassa suhteessa herkkyyttä ja rauhallisuutta. Arkiset, jokapäiväiset askareet sujuvat Queenien kanssa kuin vettä vaan, mutta uusia tilanteita kohdatessaan hevosen herkkyys tulee esille. Tavallisesti tamma tyytyy puhkumaan ja puhisemaan silmävalkuaisiaan muljautellen, toisinaan mukana on jotain sivuttaissuuntaista kevätjuhlaliikettä. Ihmiseen Queenie kuitenkin luottaa ja turvaa, joten rauhallisella käsittelyllä kauhistuttavista hetkistä selvitään, eikä tammaparka seuraavalla kerralla välttämättä edes muista pelänneensä jotain. Jos Queenie pääsee säikähtämään kunnolla, se kyllä muistetaan vastaisuudessa oikein hyvin ja asiasta ylipääseminen on jo oma prosessinsa.
Musta tamma on tallipihan kuningatar, joka pitää laumakaverinsa jöössä. Vähän saa siis varoa, ettei toinen hevonen saa vahingossa monoa, etenkin jos sattuu olemaan paha tammapäivä päällä. Queenie pärjää kuitenkin mainiosti myös yksin, se ei aloita show'ta, vaikka jäisi ainoana pihalle tai talliin. Satulointi ja muut hoitotoimenpiteet sujuu helposti, eikä tamma laita hevosautoon kavutessakaan yhtään hanttiin.
Queenie on hyvin nopea reagoimaan ratsastajan apuihin, joten selässä on oltava tyyppi, joka tietää mitä tekee. Mikäli Queen ei oikein tiedä mitä sen pitäisi tehdä se alkaa hermoilla ja juosta alta pois. Tamma pitää lempeästä, mutta rajat antavasta tuntumasta. Jos ratsastajan käsi ei miellytä, tamma antaa heti palautetta viskelemällä päätään. Queenie ei päästä helpolla, mutta rauhallista, pitkäpinnaista ja avut oikein ajoittavaa ratsastajaa tamma palkitsee ahkeruudellaan ja sievillä liikkeillään. Säpäkästä tammasta saa kaikenlaista irti showkehissä, joissa se on kuin kala vedessä - omassa elementissään.
Ajaessa Queenie ihastuttaa liikkeillään, mutta ajettavuuden puolesta kyydissä on hyvä olla ammattilainen. Herkkäsuinen ajokki ottaa helposti pikkuisestakin nippasusta itseensä. Kunnon valjakkokilpailujen maastokokeisiin tammasta ei ole rymyämään, mutta showkehien ajoluokissa se on toiminut siivosti, kunhan muistaa tasaisen tuntuman ja on tarkkana muiden merkinantojen ajoituksen kanssa.
Sukutaulu
Rhydheddwr Eiddwyn Welsh D, tummanruunikko, 150cm |
ii. Rhydheddwr Chancellor Welsh D evm |
ie. Bryniog Ceinwen Welsh D, evm |
|
Garddell Rhonabwy Welsh D, musta, 155cm |
ei. Thornwoods Lord Ladder Welsh D, evm |
ee. Garddell Fioled Welsh D, evm |
Sukuselvitys
Isä Rhydheddwr Eiddwyniltä Queenie on perinyt aika paljon ulkoisia piirteitä: ilmettä ja keveyttä. 150cm korkea sporttimallinen ruunikko liikkui mallikkaasti kouluradoilla jopa aina vaativa B -luokissa asti. Aika vilkasluonteisella orilla on ollut jälkeläisiä vähän laidasta laitaan – osa on ollut reaktiivisuudessaan vain ammattilaisille sopivia, mutta toki myös liikettä on piisannut. Ori myytiin sittemmin Saksaan, jossa se on ollut jalostusorina.
Isänisä Rhydheddwr Chancellor toimi monipuolisena suoritushevosena, joka ihastutti nuorempana showkehissä ennen siirtymistään kenttäradoille. Isosti ja joustavasti laukannut varmajalkainen 151cm korkea ruunikko-ori on ollut suosittu jalostuksessa kilpauransa ohessa. Jälkeläiset ovat olleet usein isäorin tapaan reippaita ja rohkeita käyttöhevosia. Isänemä Bryniog Ceinwen liikkui keveästi ja helpon näköisesti kaikissa askellajeissa koko 153cm korkealla kropallaan. Aika säpäkkä tamma keskittyi itse showkisoihin ja lähinnä in-hand -luokkiin, mutta jälkeläisensä ovat olleet erinomaisia käyttö- ja näyttöponeja, kunhan isäoriksi on valittu tempperamentiltaan tasaisempi ori.
Emä Garddell Rhonabwy oli aika sievä ottaen huomioon, että se oli kahden tyypiltään aika massiivisen cobin jälkeläinen. Hyvin sävyisän ja viisaan oloinen tamma ei ollut varsatähti, mutta saatuaan kasvaa rauhassa, siitä tuli emänsä tapaan selväpäinen ja ennakkoluuloton ratsu helppoihin koulu- ja esteluokkiin sekä muihin paikallisiin tapahtumiin. Rhonasta teetettiin pari varsaa vaativampaan makuun. Queenien puoliveli jäi perheen vanhimmalle tyttärelle kilpaponiksi.
Emänisä Thornwoods Lord Ladder oli muhkea ja ryhdikäs 155cm korkea tummanruunikko ori, joka esiintyi edukseen showkilpailuijen in-hand -luokissa ympäri Brittein saarta. Kehissä Lad osasi esiintyi pilke silmäkulmassa, mutta kotioloissa se oli lauhkea kuin lammas. Muutamille varsoilleen se jätti hyvin paljon muhkua ulkonäköä ja luonnettaan. Lad menehtyi ähkyyn ennen siirtymistään kunnolla siitokseen.
Emänemä Garddell Fioled varsoi Rhonan ollessaan 4-vuotias. Sittemmin kasvattaja-omistaja päätyi myymään tamman, sillä siltä puuttui showkentillä tarvittava pilke silmäkulmastaan. Harrasteratsuna toiminut Fioled tunnettiin säyseänä luottoratsuna, joka kisasi helppoa B:tä, otti osaa vauhdikkaille maastoestereissuille ja veti tottuneesti myös kärryjä perässään.
Jälkeläiset
wD-t. Ch Llancarfan Glenys s. 21.4.2018, i. Rhydderfel Ceredig, om. Crafnant Welsh Cobs, KTK-II
wD-t. Llancarfan Ffawydd s. 25.8.2018, i. Blaenllechau Twm Ffawr, om. Glenwood, KRJ-II, VWY-II
Kilpailut
Pistearkisto
19.04.2017 Champion Performance Pony (Driving)
24.11.2017 Supreme Champion In-Hand Show Pony
24.05.2018 Elite Performance Pony (Riding)
06.07.2017 Elite Allround Show Pony
ERJ 869.25p (vt. 2)
KRJ 1893.47p (vt. 5)
KERJ 0p (vt. 0)
VVJ 869.25p (vt. 2)
Päiväkirja
9. lokakuuta 2018
Viime aikoina voimistuneet mystiset kenkkuilut, pään viskely ja tuntuman vastustelu on toivon mukaan mennyttä elämää, sillä hammaslääkäri teki Queenien suusta löydöksiä. Hammaspiikit on huollettu, joten toivon mukaan kuolain ei nipistele tammaa enää ikävästi. Yksi hammas on otettu seurantaan, mutta seuraillaan sen tilannetta. Huvin ja kunnon vuoksi Queeniellä voi vielä ratsastella, mutta esimerkiksi ratsastuskisoihin tuskin lähdemme enää. Sen sijaan metsästämme viimeistä SPC-titteliä in-hand -luokassa.
28. elokuuta 2018
Queenie on saanut viettää mammalomaa toistamiseen, sillä se pyöräytti maailmaan mitä suloisimman palleron vähän aikaa sitten. Esikoisvarsa Glenys on viihtynyt Pencalow'ssa, se on kantakirjattu ja kilpaillut menestyksekkäästi estekisoissa. Tammassa on aika paljon isänsä Seren piirteitä, joten tuumasin, että vähän samanlainen, mutta enemmän koulupuolelle taipuvaisempi varsa Queeniestä kelpaisi itsellenikin. Epäilin, josko Queenie päästää taas paljon isäoria läpi, joten valitsin hyväliikkeisen kouluponin Tenhon. Se tuli eteeni ihan sattumalta, mutta osoittautui hyväksi valinnaksi. Pikkuvarsa, jota on kutsuttu Vahveroksi, on oikein kivaliikkeinen nuori ponin alku! Queenielle mammaloma on tehnyt ihan hyvää, se on rauhoittunut aika lailla, joten se saa keskittyä varsaansa ja olla kevyemmällä liikutuksella ennen kuin suuntaamme tosissamme viimeisten saavuttamattomien showtittelien kimppuun.
14. heinäkuuta 2018
Gregory Ainsfieldin klinikan toinen päivä lähti käyntiin eilisestä sisuuntunein mielin. Vettä ei tullut enää sen koommin, joten kenttäkin ehti kuivua jonkin verran illan ja yön aikana. Nyt kun Queeniä inhottanut "uima-allas" oli kadonnut, eikä sitä enää inhottanut liikkua, se oli oma pirtsakka itsensä. Sain työskennellä lyhyiden pidätteiden ja istunnan kanssa, jotta tamma ei lähtenyt kaahailemaan ihan hulluna. Erityisesti laukassa hevonen kahmi metrejä jalat viuhuen ennen kuin sain sen ottamaan takaosaa paremmin alleen. Kun Queenie kokeili puskea kahdeksikon suoristuskohdassa lapa edellä uudelle ympyrälle, minulla oli eilisestä hyvin muistissa toimintamalli kaiken punkemisen varalle. Yllätyin iloisesti kuinka herkästi Queenie suoristui ja taipui mieleni mukaisesti, kunhan avut olivat oikein ajoitetut.
13. heinäkuuta 2018
Kauan odotettu Gregory Ainsfieldin klinikka alkoi auringon pilkistäessä väistyvien sadepilvien raosta. Vaikka ilma oli ihanan raikas, kentän pohja sai ratsukseni valikoituneen Queenien muljauttelemaan silmiään. En tiennyt, että näinkin reipas hevonen pystyi olemaan luonnostaan näin tahmea ja apuja vastusteleva. Tamma väisteli lätäköitä ja punki omille reiteilleen. Greg pääsikin heti opastamaan lyhytkestoisten, mutta tarpeen mukaan toistuvien apujen käytöstä. Yhden turruttavan tasaisen pohkeen painalluksen sijaan monta pientä. Lätäköissä mulaaminen aiheutti edelleen pientä hampaiden kiristystä ratsussani, mutta muistaessani kevyet avut myös tällaisissa yllättävissä tilanteissa, Queenie molski menemään. Työskentelymuoto ei ollut ehkä yhtä syvä kuin normaalioloissa, sillä tamma ei välittänyt turvalle roiskuvasta ravasta. Mutta väistöissä oli hyvät ristiaskeleet ja takaosa seurasi hyvällä mallilla mukana.
21. huhtikuuta 2018
Queenie on edelleen jonkin aikaa poissa pelikentiltä, sillä se oli pyöräyttänyt yön aikana piskuisen tammavarsan juuri silloin kun vahtivuorossa ollut William oli hetkeksi ummistanut silmiään. Varsominen sujui kuitenkin hyvin ja sekä tamma että varsa voivat mainiosti. Rautias tammavarsa on omasta oristamme, Rhydderfel Ceredigistä.
13. maaliskuuta 2017
Läheisiltä welshmarkkinoilta matkaan tarttui yllättävä ostos. Joku reilu 150cm korkea musta D-sektion tamma esitettiin ratsain niin vakuuttavasti, ettemme voineet Williamin kanssa tehdä muuta kuin tarjota tästä hevosesta. "Queen" oli aika reipas ja oohoillaan uudesta tilanteesta, mutta laitan osan hermoilusta nuoren iän piikkiin. Mitä juttelin tammaa myyvän nuoren naisen, kasvattajan, kanssa, sain sellaisen kuvan, että kyseessä on kuitenkin selväpäinen ja nopeasti uusia asioita oppiva hevonen. Isänsä on säpäkämpi, mutta tammalinjalta tullut järjestään hyväluonteisia, säyseitä ratsuja. Nyt kun tamma on saatu Glenwoodin maaperälle, voin itsekin todeta, että Queen on sen verran hyvällä mallilla koulutuksen suhteen, joten suuntaamme showkehiin niin pian kuin mahdollista, jotta saamme kartutettua kokemusta kisatilanteista mahdollisimman pienestä pitäen.